xerox 914

Chester Carlson este recunoscut ca fiind inventatorul primului mecanism xerografic. El a realizat în 1938 o fotocopie folosind o plăcuță de zinc acoperită cu sulf. Cu un an inainte, Georgi Nadjakov , renumitul fizician și academician bulgar, descoperă că dacă sunt plasate într-un câmp electromagnetic și expuse la lumină, anumite materiale dielectrice dobândesc polarizare electrică în locurile expuse. În așa fel s-a ajuns la dezvoltarea practică a lui Carlson. Compania Haloid este prima care se arată interesată de aceste dezvoltări tehnologice. Ca producător de hârtie fotografică a simțit un potențial imens în dezvoltarea și folosirea invenției lui Carlson, în special datorită spiritului intreprinzător și vizionar al lui Joseph C. Wilson, fondatorul companiei Xerox, după ce acesta a preluat de la tatăl său compania Haloid.

Primul aparat xerografic disponibil comercial a fost Xerox 914. La realizarea acestuia au lucrat în primul rând Chester Carlson alături de John H. Dessauer. Dessauer a fost un inginer chimist Germano-American foarte important în istoria companiei Xerox. Succesul acestui aparat, care a atras venituri de aproape 60 de milioane de dolari până în 1961, a dus în cele din urmă la redenumirea companiei din Haloid în Xerox. O serie de prototipuri au stat la baza acestui copiator, despre ele în articolele viitoare.

Vezi oferta noastră de echipamente XEROX

chester_f_arlson
Chester Carlson (februarie 8, 1906 – septembrie 19, 1968)
First_xerographic_copy_-_10-22-38_ASTORIA_
Imaginea fotocopiată de Chester Carlson în 1938
gn01-2
Georgi Nadjakov (decembrie 26, 1896 – februarie 24, 1981)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>